Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi, MÖ -350'de tamamlanan ve 15. yüzyılda St. Peter kalesini inşa etmek için taşları yeniden kullanıldıktan sonra kesin olarak yıkılan bir anıt mezardır. Halikarnas, Karya krallığının önemli bir kentiydi, anıtın yapıldığı vali Mozolesi altında bağımsız hale gelen bir krallıktı. Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan yapıdır.

Halikarnas Mozolesi Nerede?

Günümüzde mozolenin bulunduğu kentin adı Bodrum, tanınmış bir Türk turizm merkezidir. Ancak mozolenin büyük parçaları Bodrum’da değil, British Museum’da sergilenmektedir.

Mozole Dünyanın 7 Harikasından Biri

Bu anıt, büyüklüğü veya ihtişamı nedeniyle değil, görünümünün güzelliği ve heykel veya süslemelerle süslenme şekli nedeniyle dünyanın yedi harikası arasında yer aldı. Anıt mezar, limana bakan küçük bir tepeye hakim olan Halikarnas'ın ana mimari anıtıydı.

 Halikarnas Mozolesi Hakkında Bilgi

Anıt Mezar, şehre hâkim bir tepeye dikilmiştir. Tüm yapı, 242.5m 105m lik kapalı bir avluya çevrilmişti. Avlunun ortasında, mezarın üzerine yerleştirildiği taş bir platform vardı. Dış duvarlarında çok sayıda tanrı ve tanrıça heykelinin bulunduğu platformun tepesine taş aslanlarla çevrili bir merdiven çıkmıştır. Her köşede, mezarı at sırtına binmiş taş savaşçılar koruyordu. Platformun ortasında, dikdörtgen şeklindeki mermer mezar kesik bir piramit şeklinde sivriltilmiş bir blok gibi yükseliyordu. Mezarın tabanı neredeyse kare şeklindeydi: 38,4 mx 32,5. Bu bölüm, tabanında ve tepesinde bir kısma friz ile süslenmiştir. Sahneler, savaşçı kadınların ırkı olan Amazonlarla savaşan attorların lapitlerle ve Yunanlıların savaşlarını tasvir ediyordu.

Mezarın bu bölümünün tepesinde, her bir köşesi bir sütunu iki yana bölen otuz altı ince sütun, her iki yanda ve onar adet vardı. Bu sütunlar hala anıtın yüksekliğini üçte bir oranında artırdı. Her bir sütun 12 m yüksekliğindedir ve komşusundan 3 m uzaktadır. Sütunların arkasında, mezarın devasa çatısının ağırlığını taşıyan hücre benzeri sağlam bir blok vardı. Sütunlarla aynı yükseklikte olan bu çatı piramit şeklindeydi ve en yüksek noktada yoğunlaşan 24 basamaktan oluşuyordu. Üstte bir kaide ve onun ünlü quadriga'sı, Mausole ve II. Artemis çiftinin 6 metre yüksekliğinde çoğaltıldığı bir arabayı çeken dört büyük attan oluşan bir heykel vardı.

Anıt mezarın temelleri çok derindir ve her şeyden önce çok uzun bir uzunluktadırlar. Binanın bulunduğu kayaya kazıldılar. Bu kaya, 33 x 39 metrelik bir dikdörtgen üzerinde 2,4 ila 2,7 metre derinlikte kazılmıştır.

Pliny'ye göre, Halikarnas Mozolesi, 125 metre uzunluğunda ve 11.4 metre yüksekliğindeydi. Yazarlar bu bölüme pteron adını verdiler, pteron da 36 sütunu kapsıyor. Türbenin boyutlarını veren diğer tek yazar, Augustus zamanının gramer uzmanı Hyginus'tur. Anıtın, 24 metre (80 fit) yüksekliğinde ve 410 metre (1,340 fit) çevresi olan parlak taşlardan inşa edildiğini anlatıyor. Vitruvius'tan Satyrus ve Phytheus'un, muhtemelen Pliny'nin okuduğu çalışmalarının bir tanımını yazdıklarını öğreniyoruz. Anıt mezarın dikdörtgen bir taş bodrum katı vardı. Basamaklıydı, yani kenarları aslında mozolenin ayaklarına giden bir dizi basamaktı. Yapı, 43 m yüksekliğindeydi ve çatıyı destekleyen 36 sütunla çevriliydi. İkincisi kare şeklinde, tüm binanın çevresi, valinin hayatının çeşitli bölümlerini veya zamanının özelliklerini temsil eden oyulmuş frizlerle kaplıydı. Örneğin tankların, aslanların, savaş sahnelerinin yer aldığı binanın her tarafı farklı bir sanatçı tarafından yapılmış gibi görünüyor. Frizler ayrıca Yunan kültürünü büyütmek için kullanıldı. Gerçekten de Mozole, Pers İmparatorluğu'na ait olmasına rağmen Yunan kültürünün bir parçasıydı. Anıt Mezarın süslemeleri bu nedenle Yunan esintilerindeydi ve Yunanlılar ile Amazonlar veya Centaurlar arasındaki savaşları gösteriyordu, o zaman için iki orijinal temaydı. Birçok heykelin temsil ettikleri gerçek hayvanlardan daha büyük olduğunu da unutmayın….

Quadriga Atları

Halikarnas Mozolesi'nin tepesini süsleyen quadriga, anıtsal bir heykeldi. Bir quadriga'nın 4 atın çektiği iki tekerlekli bir tank olduğu biliniyor. Yaklaşık 6,5 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğindeydi. Heykel, başı dik ve sola dönük duran bir atı tasvir etmektedir. Belirgin kaslar, açık ağız, belirgin damarlar ve yumrulu gözün gösterdiği büyük bir enerji ve canlılık hissini iletir. Dişler, dili altı çizili açık bir ağza mükemmel bir şekilde oyulmuştur. Atın yelesi her iki tarafta boyun boyunca uzanır ve bir at kılı kilidi sağ gözün etrafında yer alır. Gövdenin etrafında, bir tasma ile tepeye bağlanan koşum takımının bir parçasını oluşturan iki şerit vardır. Bu, dört atlı bir araba için normal bir koşum takımıdır. Orijinal bronz flanş ve fitil hala saplamalarla sabitlenmiştir. Kavisli yanaklar Korint tipindedir. Heykel birkaç parçadan yeniden inşa edildi. Halikarnas Mozolesi’ni 1856-1857 yılları arasında bulan Charles Newton, atlardan birinin parçalarının bulunmasıyla Bodrum sakinlerinin yarattığı hissi şöyle anlatıyor:

Usulüne uygun şekilde çıkarıldıktan sonra, bir kızağa yerleştirildi ve 80 Türk işçi tarafından denize doğru sürüklendi. Oturduğumuz evlerin duvarlarında ve çatılarında, başörtülü Bodrum hanımları vardı. Daha önce hiç bu kadar harika bir şey görmemişlerdi ve heykelin güzelliği Türk görgü kurallarının dayattığı rezervi aşmıştı. Truva'nın hanımları, tahta atın girintiye girmesini izleyerek, bundan daha fazla şaşırmazdı.

Mozole’nin Şimdiki Durumu

Halikarnas Mozolesi’nin büyük çoğunluğu günümüzde British Museum’da yer almaktadır. 1856 yılında keşfedilen bu anıt mezar ve Bodrum kalesinde yer alan birçok parça, araştırmacı Newton tarafından ve İngiliz büyükelçi Canning’in zamanın padişahı Abdülmecit’ten izin alarak bir kısmını İngiltere’ye aktardığı bilinmektedir. Bodrum’da kalanlar ise Halikarnas Mozolesi olarak açık ve kapalı olmak üzere sergilenmeye devam edilmektedir. 

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
İndirim₺0,00
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00