Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882

Akdeniz Sokak Lezzetleri

21.04.2021 17:40:00

Akdeniz Sokak Lezzetleri

 

Akdeniz Bölgesi hem turizm açısından hem de zengin mutfağı ile önemli bölgelerimizden biridir. Akdeniz’e kıyısı olan illerimizin çoğunda sokak lezzetleri olarak balık-ekmek ikilisini, midyeyi ve diğer deniz ürünlerini görmek mümkün. Ancak her ilin farklı farklı sokak lezzetleri de vardır.  Şimdi Akdeniz Bölgesi’nde yer alan illerimizde sokak lezzetleri olarak neler tüketiliyor? Onlara bir göz atalım.

Antalya Sokak Lezzetleri Midye, Balık Ekmek ve Kokoreç

 

Antalya’da İzmir gibi midyenin, kokorecin en çok tüketildiği bölgelerden biridir. İzmir’den farklı olarak balık-ekmek de sokak lezzetleri arasında yerini alıyor Antalya’da… Sokak Lezzetlerinin Uluslararası festivaline de ev sahipliği yapan Antalya, aslında daha çok başka illerin ve kültürlerin sokak lezzetlerini bir araya getirmiş durumda…

Alanya Sokak Lezzetleri Krem Peynirli ya da Çikolatalı Simit

 

Alanya’da, Antalya gibi sokak lezzetleri konusunda diğer illerden faydalanan başka bir yer…Sadece Alanya’da sokak lezzeti kültüründe bol bol taze meyve sularının yer aldığını belirtmekte fayda var. Ayrıca her ilde değişik tarzdaki simit ya da İzmir adıyla gevrekler, Alanya’da krem peynirli ya da çikolatalı sokak lezzetleri olarak tüketiliyor.  

Adana Sokak Lezzetleri Bici Bici, Şırdan ve Karsambaç

 

Zengin bir kebap kültürüne sahip olan Adana’da sokak lezzetleri de bir hayli zengin. Adana, komşu illere de sokak lezzeti kültürünü yaygınlaştırmayı da iyi bilmiş. İşte belli başlı Adana’nın sokak lezzetleri;

Bici Bici, Adana’nın en ünlü tatlılarındandır. Sokak satıcıları tarafından renkli şerbetlerle ve meyvelerle süslenen Bici Bici yemeden Adana’dan ayrılmamak lazım…

Şırdan dolması olarak da bilinen Adana’nın sokak lezzeti Şırdan, inek veya koyun midesinden yapılan pirinçle ve baharatla doldurularak pişirilmesi ile lezzetlenen farklı bir tat.

Sıkma Adana’nın ünlü lezzetleri arasında yer alıyor. Elde açılmış taptaze yufkaya bol peynirli iç harcının sarılmasıyla başta çocuklar olmak üzere herkesin çok severek tükettiği Adana başta olmak üzere diğer illerde de sevilen sıkma, sokak lezzeti olarak her yerde karşınıza çıkabilir.

Karsambaç tatlısı da Adana’da yaygın olarak yaz aylarında sokaklarda satılan ve sevilerek tüketilen bir tatlıdır. Karsambaç’ın yanı sıra gözleme, taş kadayıf, şalgam suyu, kazan simidi, karakuş tatlısı, ciğer, mumbar, tulumba tatlısı da Adana’nın sevilen sokak lezzetleridir.

Mersin Sokak Lezzetleri İçli köfte ve Tantuni

 

Hatay ve Mersin denildiğinde ilk akla gelen sokak lezzetlerinden biri Tantuni’dir. Tantuni, her iki şehirde de oldukça sevilerek tüketilen ve hemen hemen her köşe başında görebileceğiniz sokak lezzetlerindendir. Mersin usulü içli köfte, mangalda ya da haşlama olarak iki türlü yapılır. İçli köfte Adana, Antep, Mersin gibi her il tarafından sahiplenilse de Mersin usulü içli köfte tadını unutmayacağınız sokak lezzetlerinden biridir.

Hatay Sokak Lezzetleri İskenderun döneri, Oruk ve Fellah Köftesi

 

Hatay’ın meşhur İskenderun döneri, fellah köftesi, oruk denilen içli köftesi sokak lezzetleri olarak en çok tüketilen tatlardır. Sembusak denilen kapalı lahmacun olarak adlandırabileceğimiz sokak lezzeti Hatay sokak lezzetleri arasındadır.

Burdur Sokak Lezzetleri Gazel Böreği ve Burdur Şiş

 

Burdur, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan illerden biridir. Ve kendine has mutfağı ile çok zengin tatlara sahiptir. Ancak sokak lezzetleri açısından Antalya, Alanya, Hatay gibi illerde olduğu gibi etkilenme söz konusudur. Ve Kokoreçten, dönere, midyeye kadar birçok sokak lezzetini Burdur’da da yiyebilirsiniz.

Odun ateşinde kıymalı, patatesli olarak üretilen Gazel böreği Burdur’un en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. Hemen hemen her sokakta rastlayabileceğiniz bir sokak satıcısından Gazel böreği yeme şansınız var…

Burdur şiş, aslında diğer kebaplara benzemez. Çünkü gerçekten et tadını alabileceğiniz kuyruk yağı ile pişirilen, sadece tuz ile tatlandırılan Burdur Şiş bol pideyle birlikte, Burdur’da yiyebileceğiniz sokak lezzetlerinden biridir. 

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
İndirim₺0,00
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00