Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882

Tatilde güneş yanığına ne iyi gelir?

19.11.2020 16:40:00

Tatilde güneş yanığına ne iyi gelir?

Yüksek ölçüde güneş ışığına maruz kalınması sonucu ortaya çıkan güneş yanığı özellikle yaz aylarında sıklıkla görülen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Yeterince cildin korunmaması sonucu ortaya çıkan bu yanıkla; kişiye acı verir, istenilmeyecek sonuçlara yol açabilir. 

Yoğun miktarda güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda oluşan cilt yanığı, yaz aylarının neredeyse daimî rahatsızlığı halini alır. Yanık oluşan bölgede ki hassasiyet oranı oldukça yüksektir, kişinin acı çekmesi olağan bir durumdur. Tedavisinde dikkat edilmezse istenilmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sonuncunda yara izlerinden tutun cilt kanserine kadar birçok deri hastalığı ile karşılaşılabilir. Bundan dolayı yaz aylarında, tatillerde güneşe karşı üst düzey bir korunma sağlanmalıdır.

 

Güneş yanığı nasıl oluşur?

 

Güneş yanığı cildin kısa sürede yüksek derecede güneş ışınına maruz kalması neticesinde oluşur. 300 nanometre dalga boyuna sahip olan ultraviyole ışınları yanıklara sebep olan asıl faktördür. Güneşin yüksek sıcaklığına maruz kalan deri ilk etapta kalınlaşarak kendisini güneşten korumaya çalışır. Bu esnada deriye asıl rengini veren Melanin pigmenti üretimini arttırır. Bu pigmentin artması sonucu deride renk değişimi oluşmaya başlar ve koyu bir renge bürünür. Daha da fazla güneş ışınına maruz kalınmaya devam edilirse (1-24 saat) rahatsızlık kendini göstermeye başlar.

Belirtiler her insanda farklı şekilde görülebilir. Kimi insanda acılı bir şekilde kendini belli ederken, bazısında deri döküntüleri gözlenebilir. Ultraviyole ışınına maruz kalma süresi belirtiler üzerinde oldukça etkili bir etkendir. Güneş yanığı belirtilerin başlıca etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

  • Deride ağrı
  • Deride kızarıklık
  • Derinin normalden fazla sıcak olması
  • Deride normalin üzerinde gerginlik oluşumu
  • Derinin soyulmaya başlaması 
  • Midede bulantı, kusma şikayetleri
  • Başta ağrı oluşumu 
  • Ateş
  • Titreme oluşması
  • Boyunda tutulma
  • Su tüketme isteği
  • Gözde aşırı hassaslık

 

Erişkin ve çocuklarda güneş yanığı nasıl geçer?

 

Erişkin ve çocuklarda oluşan güneş yanığının ağrı ve yankısı yaklaşık 48 saat kadar sürebilir. Bu süreçte sabah, öğle, akşam olmak üzere günde 3 defa nemlendirici sürülebilir. Nemlendiricilerin aralıksız olarak 3 gün boyunca sürülmesi iyileşme sürecinde daha etkili olacaktır.

Yanık oluşumu gözlenen bölge çok fazla kaşınır. Kesinlikle kaşımadan bol miktarda nemlendirici ile tedavisine devam edin. Mümkün oldukça deriye temas etmemeye çalışın. Yanık oluşumu olan bölgeyi kaşımak iyileşmeyi geciktirecektir.

Susuzluk hissedildiği için bol miktarda su içmeye gayret edin. Bu sayede cilt nemlenir iken, su kaybı da önlenmiş olur. Sıcak duştan ziyade soğuk duşun tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Yanık oluşan yerler gün içerisinde soğuk su ile ıslatılmış steril bezle de cildi tahriş etmeden silinebilir.

Cildin su toplayıp patlaması muhtemel bir durumdur. Böyle bir durumda ölü deriyi küçük ve steril bir makasla temizleyerek antibiyotikli bir krem uygulaması doğru bir tercih olabilir.

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
İndirim₺0,00
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00