Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882

Letoon Antik Kenti Nerededir Nasıl Gidilir?

Letoon Antik Kenti Nerededir Nasıl Gidilir?

Muğla şehrine bağlı Fethiye ve kaş karayolu üzerinden ilerlediğinizde 65 kilometre sonra Kumluova köyü yakınlarında yer alan Letoon Antik Şehri bir Likya yerleşimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Letoon Antik Kenti Likya birliği için önemli şehirlerden bir tanesi idi. Bu şehir 1988 yılından bu yanan Xanthos Antik Şehri ile birlikte Unesco Dünya Miras Listesinde bulunmaktadır.

Xanthos ve Letoon antik şehirleri içerisinde bulunan arkeolojik eserler sebebi ile dünya mirasının önemli ögeleridir. Likyalılara ait uzun ve önemli metinler içeren taş yazıtlar bu şehirlerde bulunmaktadır.

Likyalılar Anadolu da önemli izler bırakan uygarlıklar arasında yer almaktadır. Bu uygarlık Antalya ve Muğla arasında küçük şehirlere sahip olan bir birliktir. Likya birliği antik dönemde yaşamış olan en demokrat birlikti demek yanlış olmaz.

Letoon Antik Kent Tarihi

M.Ö 4. Yüzyılda Letoon’lar Helenleşmeye başlamadan önce bölgede yerel tanrılara ait tapınaklar bulunmaktadır. Kral Arbinos’tan sonra Yunanlı Leto ve ailesine tapınma başlamaktadır. Leto tapınağı Artemis ve Apollo’nun annesi olan Leto için yapılmıştır. Bu tapınak antik kentin batısında bulunur. Bu sunağın bir efsanesi de bulunmaktadır:

Leto tanrı Zeus’tan hamile kalır ve Tanrıça Hera’nın gazabından kaçar. Artemis ve Apollon yeni doğmuşlardır. İki bebeği ile birlikte Delos Adası’nı terk eder ve Likya’ya sığınmak zorunda kalır. Burada çocuklarını su kaynağında yıkamak ister fakat köylüler buna izin vermez. Leto’da çok kızarak köylüleri kurbağaya çevirir. M.Ö. 7 yüzyıldan sonra bu su kaynağının etrafında sunak kurulur ve Elyana isimli su perilerine adanmaktadır.

Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kenti Unesco mirası olan Xanthos şehrine 4 kilometre uzaklıktadır. Letoon şehri Beacon gemisinden İngiliz deniz kuvvetleri teğmeni Rd. Hoskyn tarafından bulunmuştur. Letoon Antik Kenti antik dönemde Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Letoon Antik kentinde;

  • Leto Tapınağı
  • Artemis Tapınağı
  • Apollon Tapınağı
  • Kilise ve manastır kompleksi
  • Çeşme
  • Giriş kapısı
  • Kutsal yol
  • Kutsal alanı çevreleyen portiko
  • Hellenistik döneme ait bir tiyatro bulunmaktadır.

Letoon Antik Kent Tapınakları

Letoon antik kent dini ve politik açıdan önemli bir yer. Burada yan yana inşa edilmiş üç önemli tapınak yer almaktadır. Şehrin en güneyinde Apollon tapınağı bulunur. Ortada ise Artemis tapınağı bulunur. En kuzeydeki tapınak ise Leto’ya adanmıştır. Bu tapınakların güneybatısında bir çeşme bulunmaktadır. Doğu tarafında ise kilise bulunur.

M.Ö 4.yüzyıla ait olan Grekçe Aramica ve Likçe kitabeler 1973 yılında tapınak civarında bulunmuştur. Bu kitabeler Fethiye Müzesinde sergilenmektedir. Kitabelere göre Likya’nın kutsal alanı sayılan sunak zamanla resmi belgeler konulduğu bir yer olmuştur.

Apollo tapınağı Leto tapınağının doğusunda bulunur. Bu tapınak Dor tarzında yapılmıştır. Tapınak moaiği Helenistik dönemden kalmıştır ve üzerinde Apollon’un liri Artemis’in ise ok ve sadağı bulunur.

Letoon Antik Kenti'nin M.Ö. 7. Yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Letoon Antik Şehri Likya’nın dini merkezi olarak görevlendirilmiştir. Bu şehirde Leto, Artemis ve Apollon tapınakları bulunmaktadır.

Letoon Antik şehri 1988 yıında Unesco Dünya Mirası listesine girmiştir. Bu şehir Likya yürüyüş yolu üzerinde yer almaktadır. Kaş, Kalkan, Fethiye ve Patara gibi çevre illerden her gün yüzlerce turist bu antik şehri görmeye gelmektedir.

Letoon kenti üç bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu şehir tarihsel açıdan oldukça önemlidir. Letoon şehri tarihte Perslerin ve Yunanlıların egemenliğine girmiştir. En son ise Roma imparatorluğunun egemenliği altına girmiştir ve bu dönemde kültür merkezi haline gelmiştir. Bu kutsal şehir 7. Yüzyıldan sonra terk edilmiştir.

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
İndirim₺0,00
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00