Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882

Olympos Antik Kenti Nerededir? Nasıl Gidilir?

Olympos Antik Kenti Nerededir? Nasıl Gidilir?

Belki de ülkemizde en meşhur olan antik kentlerden birisidir. Genç, aile ve doğa düşkünü fark etmeksizin herkesin en çok tercih ettiği tatil bölgesidir. Peki, Olympos antik kenti nerededir? Türkiye’nin en güzel doğayla iç içe tatil bölgesine sahip olan Olympos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olmakla birlikte Kemer ile aralarında yer almaktadır. Olympos, Antalya’dan Kemer Kaş yönüne doğru 85 km mesafede olup, Kemer’i yaklaşık 30 km geçtikten sonra yol ayrımındaki tabelasıyla karşılaşıyoruz. Burada da sahil tarafına doğru 11 km kadar sabit bir yoldan ilerliyoruz.

Eğer özel araçla gitmek isteyenler varsa ki öyle olması en idealidir, İstanbul, Ankara ve Adana’dan gelecekler için Antalya’yı takip edip Kemer yönüne sapmaları gerekir. Sonra da dediğim gibi Kemeri 30 km geçip sahil tarafında kalan Olympos için yapılan yol ayrımına girerek 11 km kadar daha ilerliyoruz. İzmir, Muğla taraflarından gelecek olanlarda Kumluca’yı geçtikten 15 km sonra Olympos antik kentin tabelalarını görmeye başlayacak. Yol ayrımından girip 11 km gidilmesi gerekiyor. Yok, ben otobüsle gideceğim diyorsanız, Antalya Otogarı’nda yer alan minibüslerden, Kumluca, Kaş yönüne gidene bineceksiniz. Ve Olympos kavşağında inin. Buradan da dolmuşlara binerek antik kente ulaşabilirsiniz.

Olympos Antik Kent Tarihi

Yakınlarındaki Chimaera’daki Hephaestus tapınağı için MÖ 3. Yy da kurulan Olympos antik kenti bir hac merkezi olarak da faaliyet gösteriyordu. Olympos, Likya uygarlığının en gelişmiş ve önemli altı kentinden biriydi. MÖ 1. Yy da korsanların Olympos ve Phaselisi işgal edip ele geçirmeleriyle birlikte yaşam koşulları çok kötüleşti. Güzel işleyen liman taşımacılığı, korsanlar yüzünden bozuldu. Fidye ve köle için yerel halkı kaçırmaya başladılar. MÖ 78 yılından sonra Likya uygarlığının valisi Vatia, Caesar eşliğinde Olympos’a saldırdı. Vatia, adeta Olympos’u yerle bir etti ve sonra yeniden yerleşim için uygun olan yere Olympos’u kurdu. MÖ 67 yılında Roma’nın Olympos korsanlarını yenmesinden sonra güvenli ve huzurlu bir ortama kavuşturdu. Bu huzurlu ortamın oluşması sebebiyle Hristiyanlık burada erken çoğalmıştır. Kentin piskoposu ilk kez bir yazar olmuştur.

Olympos, içinde bulunduğu nehrin güney tarafında, kayalara oyulmuş oda mezarları bulunur.  Tahıl ambarı kalıntısı da görülmüştür. Sahile yakın yerde iki tane iyi korunmuş mezar vardır. Kuzeydoğusu ise çok geniş bir girişe sahip olmakla beraber küçük roma tiyatrosuna ait kalıntılar vardır. Yakınlarında Bizans dönemi kalıntıları da bulunur. Antik kente kuzey giriş yönünden girildiği zaman patikanın sağında Roma Bizans döneminde restore edilmiş binaların kalıntıları da görülür. Nehrin diğer tarafı da Roma hamam yapısına gider.

Antik kentin temelleri, Helenistik dönemde atılmış olup, antik Lidya uygarlığının en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir. Antik kentten günümüze ulaşan tarihi kalıntılar, Helenistik Roma, Bizans dönemlerine aittir.

Sit alanı olmasından dolayı, yapılaşmaya izin verilmediğinden bu bölgede oteller bulunmaz. Doğal olarak bungalov ve ağaç evler vardır ve doğanın içinde kaybolmuş bir şekilde varlığını sürdüren bu evlerde konaklama yapılabilir. Keyifle gezilebilecek antik kalıntıları ve tarihle bütünleşen sahili görünmeye değer. Farklı bir atmosferi olan bölge, çevrede görülebilecek Çıralı, Likya Yolu, Adrasan, Tahtalı Dağı, Phasalies gibi yerlere de yakın mesafede olması açısından önemli bir turizm bölgesi konumundadır. Çam ağaçları, limon ağaçları, zeytin ağaçlarının arasında deniz kokusu ile bütünleşen Olympos, bir yanda antik kentte tarihi hayal ederek güzel bir gün geçirebilir, bir yandan denizde yaz tatili keyfi çıkarabilir ve diğer yanda da romanın huzurlu ortamında bungalov evlerinde dinlenebilirsiniz.

 

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
İndirim₺0,00
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00