Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882

Saklı Cennet Urla

6.02.2023 17:30:00

Saklı Cennet Urla

Urla Nerede?

İzmir-Urla, Türkiye'nin turistik bir ilçesidir. İzmir’in batısında, Urla yarımadasının başlangıç noktasında kurulmuştur.  Urla İzmir merkeze yaklaşık olarak 38 km uzaklıkta bulunuyor. Urla'nın doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar, batısında Çeşme, Ege Denizi, kuzeyinde İzmir Körfezi, güneyinde ise Ege Denizi yer alır.

Urla Tarihi

Urla'nın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Araştırmalara göre İyon Klazomenai kentinin harabeleri bu şehir de yer alıyor. Urla'da yapılan arkeolojik çalışmalara göre (Liman tepe Höyüğü) Urla tarihi MÖ 4000'lere kadar ulaşıyor. Liman tepe Ege’de bilinen en eski limanlarından biridir. Urla’da bulunan Antik Klazomenai kenti de liman bölgesinde bulunuyor. Bu Kent, Antikçağ ’da zeytinyağı üretimiyle önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

Urla’da ilk Türk izleri Aydınoğulları Beyliği ile başlar. 1400 yıllarda Urla Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.

Urla'nın İsmi nereden geliyor?

Urla'nın isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerden biri Latince ve Rumca da bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden geldiği söylenir. İkinci rivayet ise Osmanlı sultanı Mehmet Çelebi’nin Ordu komutanı İbrahim sefere çıkarken “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden ortaya çıktığı söylenir. Başka bir rivayete ise Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde geçer. Urla'nın Kıdafe Kralının kızı “Ulice” kurulduğu ve şehre “Urli” ismini verildiği söylenir. Bu ad zaman içinde halk arasında değişerek “Urla” dönüştüğü kabul edilen rivayetlerdendir.

Coğrafi özellikleri

İlçe de Akdeniz İklimi görülür. Rakımı 65 metre yüksekliktedir. İlçede hâkim bitki örtüsü makidir.  Maki türleri olan delice, zeytin, koca yemiş, defne, yaban mersini sık sık görebilirsiniz. Urla dağlık yapıya sahiptir.

Urla'da ne yenir?

Sıkıldınız küçük bir tatil veya uzun süreli bir tatil düşünüyorsanız. Urla tam size göre sessiz ve huzurlu tatilin adresi Urla… Burada kendinizi yeniden keşfedecek yeniden doğacaksınız. Doğal güzelliklere doyacaksınız. Bunların yanında yöresel lezzetleri ve damak keyfi ile de sizi kendine hayran bırakacak.

  • Katmer
  • Balık
  • Enginar (Enginar dolması, Enginar Salatası, Enginarlı levrek, baklalı enginar, Enginarlı ciğer)
  • Ege otları
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Damla sakızlı muhallebi

Urla Gezilecek Yerler

Neden Urla’ya gitmeliyim? Ege’nin birçok köşesi zenginliklerle dolu. Bu zenginlikten Urla epey hakkını almış.  Öncelikle Tarihi dokusu ile çok zengin bir yapıya sahip, aynı zamanda doğası ile de kendine   hayran bırakıyor. Tertemiz pırıl pırıl bir denizi, misafirperver halkı, bir o kadar güler yüzlü ev sahipliği yapan köyleri... Urla da tarih dimdik ayakta, tarih severlerin keyifli dakikalar geçireceği bir mekân.  Hâkim olan iklim ise Akdeniz iklimi, doğal kaynak suları, masmavi denizi, harika sahilleri ile keyifli, sakin bir tatil sizi bekliyor.

1-Urla Yarımadası

Urla Yarımadası'nın geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanır. Urla Yarımadası, ilk dönemlerde Klazomenai olarak biliniyordu. En eski bir yerleşim merkezlerinden biridir. Bu özelliğini hala korumaktadır. Dağlar Denize dik uzandığı için yarımada kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Urla yarımadası diğer dikkat çeken özelliği ise su mineralleri bakımından zengin olmasıdır. Burada bulunan Agamemnon Kaplıcaları iyi bir örnektir. Yarımada deniz tutkunları için biçilmiş kaftan, eşsiz koyları ve körfezleri bünyesinde barındırıyor. Seferihisar’daki plajlar, gümüldür kıyıları yerli ve yabancı turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerdendir. Çeşmeyi anlatmaya gerek var mı? Cam gibi tertemiz koylar ve plajlar, insanı mest ediyor.  Yarımadanın tercih edilmesinde Teos Antik Kenti ve diğer tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmasıdır. Yarımada doğal güzelliği hem denizi hem de tarihi ile doyulmaz bir tatil vadediyor.

2-Demircili Koyu

Urla'nın gözde Plajı Demircili mahallesinde bulunuyor. İzmir'in en güzel koylarından biri sayılan Demircili Koyu, İzmir merkeze yaklaşık olarak 60 km’dir. Urla merkezine 24 km uzaklıkta bulunuyor. Demircili köyüne ise 3 km uzaklıkta bulunuyor. Demircili Plajı yeşil ile mavinin mükemmel uyumu ile gözleri kamaştırıyor. Muhteşem doğası ve berrak akvaryum gibi deniziyle yerli ve yabancı konuklarını bir hayli memnun bırakıyor. Çok az bilinen koy, genellikle İzmir’den ve çevre köylerden günlük olarak ziyaret geldiği Demircili Plajı’nda, kamp kurulabilir. Fakat bu güzel koy da konaklama için bir tesis bulunmamaktadır. İyi ki de yok. Tesisler doğaya zarar verebiliyor. Koyda denizin keyfini çıkarabilir. İsterseniz spor da yapabilirsiniz. Sörfçüler içinde Demircili Koyu çok müsait… Doğa yürüyüşü veya dalma derslerine katılabilirsiniz.

3-Karantina Adası

İzmir'in Urla ilçesinde bulunan adanın isminin nereden geldiğinin ilginç bir öyküsü var. Bu ada Osmanlı Devleti döneminde bulaşıcı hastalık ile mücadelede için kullanılmış bir adadır. Osmanlı Devleti Fransızlara 1865’te karantina tesisleri yaptırmış ve ismini de ada buradan almıştır. Karantina sistemi etkin olarak işlemekteydi. Karantina adasına gelen gemilerden inen yolcu ve gemi personeli ilk etapta soyunma odasına alınır. Ada da ilk olarak kıyafetleri çıkartılıp ayrı filelerin içerisine koyulurdu. Görevliler bu kıyafetleri 360 derece dönen sıcak hava bulunan dolaplara yerleştirir. Daha sonra da dezenfeksiyon işlemine yapılırdı. Yolcular peştemal ve takunya giyer. Özel duş odalarında temizlenir. Banyoda da sabunla ve özel dezenfektanlarla temizlik sağlanırdı. En son olarak da yolcular doktor kontrolünden sonra sağlıklı olanlar yollarına devam eder. Hasta için ise tedavi edilmek üzere kontrol altında tutulurlardı.

4-Klazomenai Antik Kenti

İyonya Devleti, tarihte şehir devletleri halinde yaşadı. Ülkede 12 tane şehir devleti buluyordu. Bunlardan biri olan Klazomenai antik kenti... Bugün Urla’da yer alan kemik hastanesinin bulunduğu Karantina adasındaydı. Şehrin sınırları karantina adasının karşısındaki Limantepe’den batıdaki Ayyıldız ve Cankurtaran tepelerinin eteklerine kadar ulaşıyordu.  Antik şehir de kazılar sonucunda, Erken Tunç çağına kadar bir geçmişi ile dikkatleri çekiyor. Şehir Ege’de koridorlu ev olarak bilinen, siyasi ve ekonomik otoriteyi sembolize eden saray inşa edilmiş.  Bu sarayın bir kısmı gün yüzüne çıkarılmıştır. Sarayın koruma yüksekliği 6 metreden oluşan şehir suru ortaya çıkarılmıştır. Orta Tunç Çağı yuvarlak oval ev, çok fazla sayıda fırın, ocak yerleri bulundu. Kentin en önemli özelliği ise M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan zeytinyağı yapımı ve burada ticari olarak üretimi yapılırdı. Klazomenai antik daha birçok farklı özelliği ile sizi dopdolu bir tarihi yolculuğa götürecek. Doğa ve tarih bu kentte iyi şekilde korunmuş. Görmenize fayda var

5-Gülbahçe Ilıcası

Urla da Güzelbahçe Ilıcası Gülbahçe Köyü’nün güneyinde, Tatar Deresi’nin denize ulaştığı kısımda yer alıyor. Ilıca diğer bildiğimiz ılıcalardan farklılık arz ediyor. Öncelikle deniz kenarında soğuk su ve sıcak bir arada, ikinci ise denizin içine yapılmış gibi üçüncü özelliği ise taş bir kaplıca… Güzelbahçe Ilıcasının inşa tarihi hakkında yeterli bilgi yok. Ne zaman yapıldığına dair en güçlü dönem Roma imparatorluğu gösteriliyor. Fakat Kaplıcanın çevresinde yaklaşık olarak 5000 yıllık höyük ve Helenistik döneme ait olduğu sanılan birtakım kalıntılar bulunuyor. Bu sebepten ılıcanın Roma Hamamı olarak bilinse de bu bilginin yanlış olabileceğini bize gösteriyor.  Ilıca birçok hastalığa şifa kaynağı hem dinlenmek hem de biraz mola vermek için iyi bir uğrak yeri…

6-İnkaya Mağarası

İnkaya Mağarası İzmir’in Güzelbahçe ilçesine bağlı Yelki Köyü’nde yer alıyor. İnkaya Mağarası doğal güzelliklerinden biri…. Mağaraya ulaşım, ne yazık ki biraz sıkıntılı   yolun belli bir bölümünü ancak arazi taşıtı ile alabilirsiniz. Daha sonra ise diğer kısmını da yürümeniz gerekiyor. Mağaranın Manzarası sizin yorgunluğunuza değecek cinsten. Mağaranın uzunluğu 222 metre, en derin noktası ise -30 metredir. Mağaraya dar bir girişi var.  Arkasından sizi geniş bir salona bekliyor. Salonun genişliği aşağı yukarı 5 metre.  Salonun yüksekliği ise 20-22 metre civarında. Salondan sonra   yan tarafta bulunan küçük odalara geçiyorsunuz. Son olarak da kuyudan mağaranın bittiği bölüme geçerek ziyaretinizi tamamlıyorsunuz

7-Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Zeliha ile Cemal’in yaşadığı büyük aşkı anlatan Tütün Zamanı adlı eseriyle gönüllerde taht kuran Necati Cumalı Urla'nın önemli bir değeri… Necati Cumalı, Türk edebiyatına bir zamanlar damga vuran önemli bir edebi kişiliktir. Necati Cumalı Urla da doğmuş ve doğduğu ev daha sonra müzeye çevrilmiştir. Şimdilerde bu ev halkın ziyarete açık. Urla'da yaşadığı evin zemin katındaki bir odası kütüphane olarak düzenlenip halkın hizmetine sunuldu. Yazarı yaşatmak için Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Urla belediyesi tarafından aslına bağlı kalarak restore edildi. Restore edilen bu evde Cumalıya ait kişisel eşyaları görebilirsiniz. Edebiyat meraklıları için duyurulur.

8-Güvendik Tepesi

Urla'da doğal bir müze sanki. Her şey o kadar güzel ve özel ki yine sizin için harika vakit geçireceğiniz bir yer. Çeşmealtı’ nda bulunan Güvendik Tepesi.  Burayı mutlaka görmelisiniz. Peki burada ne bulacaksınız. İzmir Körfezi’nin tüm doğallığı ve güzelliğini ve   güneşin batışını seyretmek buranın en etkileyici görüntüsü… Ayrıca burada Tepenin içinde bulunan tahta masalarda piknik yapabilirsiniz.  Kısa bir soluklan için bence bu güzelliği kaçırmayın. Şimdiden keyifli saatler.

9-Yassıca Adası

Yassıca Ada, Alman Adası da diye bilinir. Bu Ada İzmir’de hemen Urla Yarımadası’nın kuzeyinde yer alıyor. Urla ve çevresinin en tercih edilir. Tatil yerlerinden biridir. Bölge Türkiye'nin sınırlarını aşarak turistlerinde yoğun olarak talep ettiği bir yer. Adaya ulaşım kolaydır. Yassıca Adaya, Karşıyaka’dan, İzdeniz ’den kalkan vapurlar ile ulaşabilirsiniz. Harika kumsalları, tertemiz denizi konuklarını bekliyor.

10-Malgaca İçmeleri

Malgaca İçmeleri, Urla ilçesi sınırları içinde bulunuyor. İlçe merkezine yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tam olarak Malgaca İçmeleri, İzmir- Çeşme yolu üzerinde yer almaktadır. İçmelerin İzmir Merkez’e uzaklığı 42 km’dir. Urla’nın en güzel yerlerinden birinde konum itibari ile Malgaca İçmeleri… Ilıca sonbahar ve kış mevsimlerinde yoğun olarak ziyaret ediliyor. Malgaca İçmelerinin suyun sıcaklığı 22 derece civarındadır. İçme suyunun birçok dede şifa kaynağı bunlardan bazıları mide, bağırsak, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına çok iyi geldiği söyleniyor. Malgaca İçmelerinden üç gün kadar faydalanabilirsiniz. Bunun nedeni ise suyunun çok sert olmasından kaynaklanıyor. Çevrede herhangi konaklama tesisleri yok. Olmaması doğanın faydasına tesisler kurulunca daha bozuluyor. Doğal güzellikleri kayboluyor. Malgaca İçmeleri dinlenmek için iyi bir tercih olacaktır.

11-Sanat Sokağı

Urla'da merkezde göreceğiniz en güzel yerlerden biridir. İlçe merkezinde bulunan Zafer Caddesi üzerinde Sanat Sokağı… Sanat Sokağının tarihi geçmişi çok eskilere dayanmıyor. Fakat popüler bir cadde... Her yıl birçok ziyaretçinin alışveriş yapmak için uğrak yeri. Sanat Sokağı demesinde 2010 yılında bazı sanatçıların ve sanatseverlerin cadde üzerinde atölye kurması ve burada sanat etkinlikleri düzenlemeleri ile başlar. O gün bugündür Sanat Sokağı diye anılıyor. Sokakta tarihi bir hava var. Havanın oluşumunda 19. yüzyıl ortalarından kalma taş binaları çok etkili… Sanat Sokağı'nda çok çeşitli alanlarda çalışmalar yapılıyor. Burada ayrıca antikacılar, sanat atölyeleri, el işi ve hediyelik eşya satan tezgahlar ve dükkanlar çok miktarda bulunuyor. Sanat Sokağı yazın bir hayli etkin. Yazları özellikle hafta sonları sanat etkinlikleri ve konserler yapılıyor. Sanat Sokağı'nda üretimin yanında, aynı zamanda açık bir okul niteliğinde; atölyelerde sanatçılar tarafından seramik, heykel, resim, gitar, piyano, keman, ahşap boyama gibi değişik alanda kurslar yapılıyor. Urla’da tarih ve doğa turlarına bir küçük molayı, sanat sokağında verebilirsiniz...

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
İndirim₺0,00
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00